h

Kruidvat verplaatsen?

9 oktober 2018

Kruidvat verplaatsen?

Tholen stad wordt verder uitgekleed

B&W kwamen deze week met hetzelfde voorstel om aan het Terreplein in Tholen nog meer winkels toe te staan, dat drie jaar geleden door de gemeenteraad werd afgewezen. Nieuwe argumenten waren er eigenlijk niet, ook niet in een rapport dat in opdracht van het college was geschreven door een bureau. 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt', zei in de Commissie Ruimte Kees Slager (SP) over  de conclusie in het rapport dat het voor de binnenstad niet zo erg is als het Kruidvat vertrekt uit de Kerkstraat naar de nog te bouwen flat 'De Plint' langs het parkeerterrein van het Terreplein.

Slager vreest dat dit de doodsteek voor de nog resterende winkels in de Kerkstraat zal zijn. En hij kreeg gelijk van voorzitter Atres van de middenstanders uit de binnenstad, die zei: 'Het gaat om het voortbestaan van winkels en ondernemers'. Hij noemde het voorstel 'een donderslag bij heldere hemel' en verweet het college geen betrouwbare gesprekspartner te zijn.

Slager wees erop dat de ellende is begonnen toen de gemeenteraad ooit toestemming gaf om aan het Terreplein niet alleen twee supermarkten toe te staan, maar ook een versmarkt met winkels, die uit de binnenstad wegtrokken. Sindsdien is het dood in de pot in Tholen stad, waar steeds meer winkelpanden leeg komen te staan.

Slager:'Dit plan is niet ingegeven door de wil om de middenstanders in de binnenstad te steunen, maar een grote Chinese multinational: het Kruidvat.' Hij zei te vrezen dat ook de grondexploitatiemaatschappij, die de zogenaamde 'Plint' wil bouwen, een kwalijke rol speelt omdat die hun benedenverdieping anders niet vol krijgen met dienstverlenende bedrijfjes (wat tot nu toe de bedoeling was).

Maar wethouder Hoek verklaarde dat de grondexploitatiemaatschappij ook zonder bedrijven op de benedenverdieping de flat wil gaan bouwen.

Slager: ' Nou, laat ze dan de Plint zonder bedrijven op de benedenverdieping bouwen, dan wordt de binnenstad niet verder leeggezogen.'

Hoek:'Maar de bestaande bedrijven aan het Terreplein willen dat er wél winkels in komen.'

Slager:'Dus u laat het belang van de bedrijven aan het Terreplein zwaarder wegen dan het belang van die in de binnenstad van Tholen?'

Dat gaf Hoek niet toe, want - zo zei hij - er komt geld beschikbaar om leuke dingen te gaan doen met de binnenstad.

Wat dat wordt is onbekend, maar daarmee is de leefbaarheid vrijwel zeker niet gered. Reden waarom de SP tegen het plan is. Wie de koppen telde in de commissie Ruimte, weet dat alleen het CDA het met de SP eens is en de rest der fracties legt zich neer bij een verdere uitkleding van Tholen stad.

Reactie toevoegen

U bent hier